Autor |
Jak zamodelować tarczę z otworem ? |
BE-FEA
Użytkownik
Data rejestracji: 01.12.17 |
Dodane dnia 12/01/2017 23:27 |
|
|
Witam,
zastanawiam się jak należy zamodelować poniższą tarczę w programie MES:
https://imgur.com/a/Dglzn
Oto dwa sposoby, które przychodzą mi do głowy:
1) https://imgur.com/a/CTL8k
2) https://imgur.com/a/BwYMo
Który z nich jest prawidłowy ? Wyniki wychodzą bowiem różne.
Z góry dziękuję za pomoc
Edytowane przez BE-FEA dnia 12/01/2017 23:29 |
|
Autor |
RE: Jak zamodelować tarczę z otworem ? |
Gregory
Użytkownik
Data rejestracji: 10.03.08 |
Dodane dnia 12/02/2017 12:47 |
|
|
Najbardziej poprawny byłby model z 1/4 tarczy, a tak z tych dwu bardziej poprawny jest model z jej połową. Jednakże wyniki powinny być tożsame!! Jeżeli tak nie jest, to znaczy , że błąd tkwi w warunkach brzegowych, o których z Twoich rysunków nie wiele wiadomo. Bo np. model połówkowy powinien zawierać warunki brzegowe symetryczne, zaś model pełny nie powinien mieć pełnego utwierdzenia. Podaj więc jakie dałeś warunki na brzegu utwierdzonym na rysunku. |
|
Autor |
BE-FEA
Użytkownik
Dodane dnia 12/02/2017 13:51 |
|
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź. O modelu 1/4 też myślałem, ale uznałem, że można go zastąpić 1/2. Jeśli chodzi o warunki brzegowe to w zasadzie przyjąłem obciążenie krawędzi siłą całkowitą a nie ciągłe jak na rysunku, ale to tak tylko dla pełnej jasności podaję. Natomiast konkretnie wygląda to tak:
1) model pełny - dolna krawędź całkowicie utwierdzona (u=0), na górną zadana siła rozciągająca o wartości 500 N
2) model połówkowy - pełne utwierdzenie zaznaczonych krawędzi (oczywiście z pominięciem otworu) u=0, druga krawędź rozciągana siłą 500 N
Czyli powinienem zamiast pełnego utwierdzenia odebrać ruch tylko w 1 osi (y) ?
Dotyczy to wyłącznie modelu połówkowego ?
|
|
Autor |
Gregory
Użytkownik
Data rejestracji: 10.03.08 |
Dodane dnia 12/02/2017 16:22 |
|
|
Niech "u" będzie przemieszczeniem w pionie (wg Twoich rysunków) a "v" w poziomie a "r" obrotem (model płaski). Warunki symetrii to:
u=0, r=0
warunki w modelu pełnym u=0 na całym brzegu w jednym węźle (praktycznie dowolnym-niekoniecznie na brzegu) v=0 |
|
Autor |
BE-FEA
Użytkownik
Dodane dnia 12/02/2017 20:06 |
|
|
Korzystam z COMSOLa dostępnego na uczelni. Niestety jego standardowy moduł wytrzymałościowy nie obsługuje obrotowych stopni swobody i można tylko nałożyć całkowite utwierdzenie albo zadane przemieszczenie 0 na oś x lub y. Nie da się też nakładać warunków na węzły siatki, jedynie na punkty geometrii. Jest też dostępny warunek symetrii.
Zatem na sucho wymyśliłem takie rozwiązanie:
1) model pełny - u=0 (wg Twoich oznaczeń) na dolną krawędź, v=0 na jeden punkt tej krawędzi
2) model połówkowy - u=0 na krawędzie przy otworze i pytanie co zrobić nie mając możliwości zadania r=0 |
|
Autor |
jasiu
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 12/03/2017 19:53 |
|
|
Skoro nie ma to dobrze! znaczy się, że tego stopnia swobody brak, więc po prostu pomijasz. |
|
Autor |
BE-FEA
Użytkownik
Dodane dnia 12/03/2017 20:19 |
|
|
Ok, dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno, zbliżone pytanie jeśli można:
Gdybym chciał zasymulować (w uproszczonym stopniu oczywiście) statyczną próbę rozciągania to jakie warunki brzegowe powinienem nałożyć na model ? Siła na jednym końcu a utwierdzenie na drugim (jeśli tak to pełne utwierdzenie czy tylko zablokowanie ruchu w osi "podłużnej" próbki ?) czy podzielić model na pół i dopiero wtedy takie warunki jak wymieniłem wyżej ? |
|
Autor |
jasiu
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 12/06/2017 18:33 |
|
|
dokładnie takie same jak w powyższym przykładzie. |
|