Autor |
Tsai Hill-ANSYS, wytrzymałość graniczna w kompozytach |
kristofer
Użytkownik
Data rejestracji: 27.07.10 |
Dodane dnia 12/30/2010 20:35 |
|
|
Witam wszystkich,
Otóż chciałbym się zorientować czy ktoś wie jak wykorzystać kryterium Tsai Hillato bądź inne, podobne kryterium w Ansysie?Poprosiłbym o nazwanie współczynników które tam trzeba wpisać jeśli jest to możliwe, a może przy kompozytach ortotropowych można ten problem w inny sposób rozwiązać?
Ja za bardzo nie mam pojęcia, więc...próbuje to obejść.Dlatego proszę o opinię odnośnie mojego rozumowania. Już podaję szczegóły..
Mam złożoną konstrukcję (kompozyt węglowy) która jest jednoczśnie poddana zginaniu skręcaniu itd... no i tu się zaczynają schody, ponieważ jak mam interpretować wyniki naprężeń? Nie wiem jakie naprężenia mają być graniczne...odrazu uprzedzam że czytałem książki o kompozytach, ale co z tego skoro tam są podane proste przypadki obciążeń. jakieś rozciąganie.. a ja mam wszystko. Mam podane
Xc - wytrzymałość warstwy na ściskanie w kierunku włókien
b30; Yt - wytrzymałość warstwy na rozciąganie w kierunku poprzecznym do włókien
b30; Yc - wytrzymałość warstwy na ściskanie w kierunku poprzecznym do włókien
b30; S - ścinanie w płaszczyźnie głównych osi materiałowych
itd...
No i którą wartość z tych 5 mam uwzględniać skoro mam rozciąganie, zginanie..jednocześnie? Ja wziąłem pod uwagę najmniejsze czyli S, ale ono jest o jeden rząd wielkości mniejszy od pozostałych i czy wtedy nie przewymiaruję konstrukcji?
Postaram się prościej to napisać. Mam w jednej powierzchni naprezenia max np.= 745Mpa(wedlug wynikow ANSYSA- wzdluz osi wlokien)
patrze na moje wartosci dopuszczalne:
Xt=1531
Xc=1390
Yt=41
Yc=145
S=98
i z tego wybralem S, ale to jest nie loiczne :/ Zupełnie nie wiem jak mam to odnieść do konstrukcji. Ehhh...proszę o pomoc |
|
Autor |
RE: Tsai Hill-ANSYS, wytrzymałość graniczna w kompozytach |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 12/31/2010 17:09 |
|
|
Już było poszukaj na forum. m.innymi tu:
http://feazone.org/forum/viewthread.php?forum_id=57&thread_id=685&pid=2684#post_2684 |
|
Autor |
jarek
Użytkownik
Data rejestracji: 08.11.10 |
Dodane dnia 01/02/2011 15:14 |
|
|
Też zaczynam się tym bawić ale w patranie
Program sam określa chyba czy warstwa ulegnie zniszczeniu według wyliczonego współczynnika interakcji, dobrze mówię? Więcej będę wiedział na ten temat za parę dni, jak coś pisz na prive.
Edytowane przez jarek dnia 01/02/2011 15:16 |
|
Autor |
kristofer
Użytkownik
Dodane dnia 01/02/2011 18:51 |
|
|
Witam,
zwracam się szczególnie do Piotra. Tak wiem, że był już poruszany ten temat...no ale, mimo wszystko nie ma tutaj odpowiedzi, której szukam.
Wiem, że jest metoda tsai hilla. Patrzyłem w teorie i są tam pokazane proste przypadki, płaskie stany naprężeń. Ja także uważam jak Jarek, że gdzieś w Ansysie podaje się wartości graniczne( Xc, Xt itd) i Ansys sam powinien wyrzucić wyniki odnośnie warstwy. Czy już została ''zniszczona'' czy nie. Tylko nie wiem po prostu jak to zrobić? W helpie też za wile informacji nie znalazłem.. :/ |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 01/02/2011 20:29 |
|
|
cytuję: ...czynnikiem różniącym pod względem analizy wytrzymałościowej materiały anizotropowe od izotropowych jest, że w tych ostatnich w celu określenia stanów bezpiecznych w oparciu o większość kryteriów wytężeniowych, wystarczy znać wartość pewnej umownej granicy niebezpiecznej naprężeń (naprężenia redukowane - piotr), wyznaczanej z testu jednoosiowego rozciągania. W przypadku warstwy kompozytowej np.jednokierunkowo zbrojonej włóknami, granice niebezpieczne naprężeń przy rozciąganiu wzdłuż kierunku włókien i w kierunku do nich prostopadłym są zasadniczo różne. Podobna sytuacja ma miejsce dla ściskania. Dochodzi do tego jeszcze granica naprężeń
niebezpiecznych przy ścinaniu. Tak więc w miejsce jednej granicy niebezpiecznej, jak w przypadku materiałów izotropowych, mamy pięć różnych charakterystyk
wytrzymałościowych, a mianowicie :
b30; Xt - wytrzymałość warstwy na rozciąganie w kierunku włókien
b30; Xc - wytrzymałość warstwy na ściskanie w kierunku włókien
b30; Yt - wytrzymałość warstwy na rozciąganie w kierunku poprzecznym do włókien
b30; Yc - wytrzymałość warstwy na ściskanie w kierunku poprzecznym do włókien
b30; S - wytrzymałość warstwy na ścinanie w płaszczyźnie głównych osi materiałowych...
Odpowiedzią więc na Twój dylemat jest konieczność sprawdzenia WSZYSTKICH pięciu warunków lub... skorzystanie z którejś z hipotez wytężeniowych... piotr .
Kompletne informacje teoretyczne (bardzo fajnie podane) znajdziesz tu:
http://limba.wil.pk.edu.pl/~jg/publikacje/wisla/Wisla_1999.pdf
Co do Ansysa, niestety nigdy w nim nie pracowałem i nie mam pojęcia co, gdzie, jak!
|
|
Autor |
kristofer
Użytkownik
Dodane dnia 01/02/2011 21:15 |
|
|
Tak, tak Germana całego przerobiłem....i w teorii wiem jak to wygląda :( |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 01/03/2011 18:50 |
|
|
Chciałbym Ci jakoś pomóc ale moja wiedza o ANSYS'ie jest żadna. Znalazłem za to cos takiego:
http://tigger.uic.edu/depts/accc/software/ansys/html/elem_55/chapter4/ES4-99.htm
Może pomoże? |
|